sunnuntai 24. lokakuuta 2010

Kissat ja sisustus

Laitan tämän Katinkontteihin kirjoittamani artikkelin tänne blogin puolellekin erään lukijan toivomuksesta:)

 

Monessa kissaperheessä varmasti mietitään, mitä seikkoja tulee ottaa huomioon kotia sisutettaessa. Neljän kissan omistajana olen itsekin joutunut tekemään kompromisseja, mutta ei kauniin kodin saavuttaminen mahdotonta ole. Pitää vaan tietää, mitä voi ja kannattaa hankkia tai pikemminkin, mitä ei tule ostaa tuhottavaksi.

Tapettien raapiminen on monen kissan mielestä hauskaa puuhaa. Kenttätutkimukseni on osoittanut, että mitä hienompi tapetti on, sitä varmemmin se tulee tuhotuksi. Edellä mainitun vuoksi suosittelen lämpimästi remonttia tehdessä valitsemaan mieluummin maalipinnan kuin tapetin seinään. Maalattu seinä herättää huomattavasti vähemmän mielenkiintoa ja raapimishaluja kuin tapetoitu. Lattiaksi kissatalouteen sopii laminaatti, mikä on parkettia kovempaa lattiamateriaalia, ja kestää siten juoksentelua ja kynsimistä paremmin. Nykyään laminaatteja on monenlaisia, eivätkä ne maksa edes maltaita. Sisustusta rakastavien kissaihmisten ei tarvitse siis tyytyä muovimattoon ja revittyihin seiniin. Matot ja verhot luovat toki kodikkuutta, mutta ne keräävät itseensä runsaasti eläinpölyä ja karvoja. Eräät kissat myös tykkäävät raapia verhoja, joten raakasilkkiset ihanuudet kannattaa jättää suosiolla ostamatta. Matoista hyväksi havaittuja ovat ns. paperinarumatot, sillä ne eivät kerää pölyä niin paljon kuin villamatot.


Toisten mielestä kasvit ovat turhia riesoja, toiset taas eivät voi elää ilman kukkiaan. Itse olen jättänyt kasvit hankkimatta, vaikka myrkyttömiäkin viherkasveja on toki olemassa. Kokemukseni mukaan kissat eivät saa pidettyä pieniä naskalihampaitaan erossa kasveista, joten pian nämä näyttävät jo raadelluilta ja vähemmän edustavilta. Näin syksyllä on mukavaa polttaa kynttilöitä, mutta kuinka tehdä se turvallisesti? Hyviä tunnelmanluojia ovat esimerkiksi näyttävät lyhdyt, joita voi roikottaa katosta tai pitää lattialla. Lasit lyhdyn sivuilla estävät sen, että karvakuonot eivät pääse liian lähelle, ja näin tuntokarvatkin säästyvät käristymiseltä. En ole huomannut kissoillamme suurta mielenkiintoa tulta kohtaan, mutta varmuus ei koskaan ole pahasta. Muistathan myös, että kynttilöitä tulee aina vahtia, vaikka ne periaatteessa olisivatkin suojassa.  

Yritin kauan etsiä tyylikästä kissanpetiä, mutta loppujen lopuksi päädyin luovaan - ja edulliseen - ratkaisuun. Käytin matalahkoa vanhaa viinilaatikkoa lehtikorina, mutta huomasin, että usein joku kissoista nukkui korissa lehtien päällä. Kovien lehtien seassa tuskin oli mukavaa nukkua, mutta jokin laatikossa kiehtoi selvästi kissoja. Asettelin viinilaatikon pohjalle sisustustyynyn, ja siitä lähtien loota on ollut pehmoinen ja suosittu peti karvakuonoille. Kiipeilypuu on ehdoton hankinta kissatalouteen. Sisal-köydellä vuorattua telinettä on mukava raapia, eikä sohva joudu läheskään niin usein tassuterrorismin kohteeksi. Kissat rakastavat luonnostaan kiipeilemistä ja korkeita paikkoja, joten korkea kiipeilypuu on hyvä hankinta, vaikka se maksaakin enemmän kuin matalahkot raapimapuut. Jos kiipeilypuussa on vieläpä eri tasoja ja onkaloita, on suosio taattu. Mikäli kissat alkuun vierastavat uutta kiipeilytelinettä, siihen voi suihkauttaa hieman nestemäistä kissanminttua. Useimmat kissat rakastavat sen tuoksua, ja haluavat oleilla sen läheisyydessä.  Kissatalouteenkin voi hankkia design-tuotteita kunhan ne ovat turvassa pieniltä tassuilta. Kauniit kattolamput, tuolit ja kodinkoneet tuovat arkipäivään ripauksen luksusta, eivätkä ne yleensä kiinnosta kissoja lainkaan. Myös tauluihin voi panostaa, kunhan ne sijoittaa niin, etteivät kissat ylety niitä raapimaan. Nykyään on tarjolla myös tyylikkäitä kissan ruokakuppeja. Ruokakuppien alla on hyvä olla liukumista estävä alusta. Itse löysin kauniskuosisen tabletin Marimekolta.  

Joskus kissat eivät ole tyytyväisiä vallitsevaan tilaan, vaan haluavat osoittaa omaa luovuuttaan sisustajina. Muiden muassa vessapaperin silppuaminen on ilmeisesti hyvinkin hauskaa ja koti näyttää varmasti erilaiselta tempauksen jälkeen. Eräs kissoistamme rakastaa puskea esineitä, joten pöydällä ei mielellään tule pitää mitään helposti särkyvää. Pitää muistaa, että pienet raapimisjäljet tekstiileissä kertovat elämästä, eikä niihin tule suhtautua liian vakavasti. Jokainen kissanomistaja haluaa varmasti sisustaa kodin niin, että siellä viihtyvät sekä kissat että ihmiset.

 Kuvat weheartit.com
Jos sinulla on hyviä vinkkejä aiheeseen liittyen, kerro ihmeessä! :)

3 kommenttia:

 1. Löysin blogisi vasta nyt ja luin ensimmäisenä tämän kissa-aiheisen postauksen. Tänne palaan VARMASTI :)
  Itse rakastan kissoja yli kaiken enkä pysty elämään ilman niitä. Menetin kissavanhukseni munuaissairauteen 5 viikkoa sitten enkä pystynyt surussani olemaan yksin, joten nyt täällä tepastelee kaksi mustaa "terapeuttia" naapurista :) Ne ovatkin hieman eri maata verrattuna superrauhalliseen ja kilttiin edesmenneiseen kissaani..;-)

  Kaikkea hyvää sinulle ja kissoillesi!


  Heli

  VastaaPoista
 2. Ihan pakko kommentoida vielä tuota taannoista kirjoitustasi Nutista. Se oli ihan huippu, naurattaa vieläkin :)

  VastaaPoista
 3. Heli: Voi kuinka ihana kommentti! Paljon voimia sinulle surun keskellä <3 En halua edes ajatella kun joskus itse joutuu luopumaan:( Ihanaa kuitenkin, että sulla on mahdollisuus saada pieniä piristäjiä naapurista!

  Ja Nuti kiittää, hän on aika hyvä kirjoittaja ;D

  VastaaPoista