maanantai 2. marraskuuta 2009

Aito vs. feikki

Heippa pitkästä aikaa!

Olen ollut todella kiireinen tällä viikolla, huh! On ollut luentoja ja demoja yliopistolla, ja sen lisäksi olin koko viikonlopun töissä Vantaan lemmikkimessuilla. Alan tekemään tässä kuussa kasvatustieteiden kandia, ja hyvän sekä mielenkiintoisen aiheen valinta on tuottanut hieman päänvaivaa... Lisäksi fysiikan sivuaineessa on menossa sähkömagnetismin kurssi, mikä ei todellakaan ole omin lajini! Voisikohan vuorokauteen saada muutaman lisätunnin, jos oikeen kovasti toivoisi?

. . .

Mutta päivän asiaan:

Luin tuossa joitakin random blogeja ja huomasin, että ihmiset jakautuvat selvästi eräässä(kin) asiassa kahteen koulukuntaan; sellasiin, jotka suosivat feikkituotteita, ja toisaalta niihin, jotka haluavat "aitoa laatua". Olen huomannut onnekseni, että olen alkanut iän myötä suosimaan määrän sijasta laatua.

Luksusta?

Eräässä blogissa, johon eksyin, esiteltiin ylpeänä feikki longchamp-laukkuja, jotka olivat maksaneet kirppiksellä vain muutamia euroja. Mikä löytö, indeed. Mitään niin tyylitöntä en ole nähnyt pitkään aikaan. Itse ostaisin mieluummin vaikka Seppälästä parilla kympillä "merkittömän" laukun, kuin kantaisin feikkiä. Messuilla huomasin, että varmaan joka toisella on UGGit. Tai pieni korjaus, "UGGit". Nämä eivät hypänneet silmilleni yhtä räikeästi kuin feikkilaukut, mutta huomaa selvästi, etteivät "UGGit" ole kovin laadukkaat, koska usein ne ovat lynttääntyneet kantapäistä eivätkä "istu" niin ryhdikkäästi. Feikki Crockseja tuli asuntomessuilla nähtyä tuhansia pareja, vaikka eivät ne aidotkaan mielestäni niin edustavia ole.


Lähellä, mutta silti niin kaukana.

Olen myös huomannut, että jotkut ystävistänikin vierastavat aitojen tuotteiden ostamista. Miksi ostaa aito, kun saman tuotteen saa niin paljon halvemmalla, eikä kukaan erota onko sulla feikki vai aito? Voin sanoa, että kyllä erottaa. Feikki Louis Vuitton -buumi on onneksi jo hieman laantunut, mutta kyllä vieläkin näkee sellaisia asuja yhdistettynä "merkkilaukkuihin" että ei tiedä pitäisikö itkeä vai nauraa. Itse haaveilen aidosta Louis Vuittonista, mutta niin kauan kuin opiskelijabudjetti ei salli sen ostamista, tyydyn rehellisesti Longchampeihin ja Friis&Companyn laukkuihin, vaikka viiden euron Vuittoneitakin on kirppiksellä kävellyt useasti vastaan. Uskokaa tai älkää, mutta ei ole tehnyt edes tiukkaa kävellä ohi;)


Ei näin.

Mikä on tämän kirjoituksen pointti? Haukkua lyttyyn ja tyylittömiksi kaikki feikkituotteiden käyttäjät. Ei toki. Minulle on aivan sama millaisia vaatteita, laukkuja, kenkiä yms. muut ihmiset pitävät. Piratismiin vaan kuuluu ikävänä puolena myös laittomuus ja mielestäni tietynlainen moraalittomuus. En ole itse mikään pyhimys, vaikka mieluummin ostan yhden aidon tavaran kuin kymmenen feikkiä, mutta mielestäni kuluttajana tämä on ihan ajattelemisen arvoinen asia.

Kulutustottumukseni ovat muuttuneet viimeisen vuoden aikana muutenkin niin paljon, että se on jo ihan oma tarinansa. Kannattaako köyhän ostaa halpaa? Voiko kirppikseltä saada oikeasti hyvää tavaraa? Voisiko lahjaksi antaa ainaisen materian sijasta esimerkiksi elämyksen tai lahjakortin? Antaakko rahaa keräyksiin vai yrittääkkö auttaa apuatarvitsevia jollakin muulla tavalla? Siinä muutamia kysymyksiä, joihin olen yrittänyt saada vastauksia pähkäillessäni omaa rahankäyttöäni. Ei sillä, vieläkin tulee tehtyä hutiostoksia epäsäännöllisen säännöllisesti.


Mikä on sinun mielipiteesi feikkituotteista?

15 kommenttia:

 1. Oh, olen aivan samaa mieltä kanssasi. Feikkiin en koskisi edes pitkällä tikulla, vaan tosiaan ostaisi jotain ihan muutan sen sijaan. Myös merkki vs feikki keskusteluun liittyen, ostain mielummin yhden kalliin kuin kymmenen halpaa, m.m. tekonahka vs nahka, tekokuitu vs luonnonmateriaalit, sesonkituote vs klassikko. Ja tosiaan tuo piratismipointti vielä. Kiva kirjoitus :)

  VastaaPoista
 2. Olen aivan samaa mieltä! Mielenkiinnosta jäin miettimään, mistä tunnistaa feikki longchampin? Itse olen huomannut, että ainakin feikki Mulberry laukkujen määrä on lisääntynyt huomattavasti. Ja kyllä ne wannabe laukut erottaa jo kaukaa... :D

  VastaaPoista
 3. Oli pakko kommentoida. Minun mielipiteeni tästä asiasta on juurikin tuo "Miksi ostaa aito, kun saman tuotteen saa niin paljon halvemmalla, eikä kukaan erota onko sulla feikki vai aito?".

  En kannata OLLENKAAN aitoja Louis Vuittoneita tai lie mitä. En näe MITÄÄN järkeä laittaa rahaa johonkin muka "aitoon". En itse juokse yhtään merkkituotteiden perässä. Tai toisinsanoen ihan sama onko joku merkkituote, jos se vaan on hyvä. Eli en osta jotain tuotetta vain sen takia, että se olisi jotain MERKKIÄ.

  Tästä aiheesta voisi puhua loputtomiin. Ja todellakaan ei voi väittää, että halvempi olisi aina huonompaa. Kun näin ei ole.

  VastaaPoista
 4. Char: Sä olet kyllä malliesimerkki ihmisestä, jolla on TYYLIÄm joten täytyy sanoa, että mulle tuli sä mieleen tätä kirjottaessa! En vois kuvitellakaan sulla Georgi Armini tai Adidos merkkisiä tuotteita :D

  Anonyymi:

  http://www.huuto.net/fi/showitem.php3?itemid=117069672

  tässä on linkki huuto.nettiin jossa on Longchamp tyylinen laukku myynnissä, en löytänyt parempaa kuvaa. Napissa ei siis lue mitään, mutta värit ja tyyli jäljittelevät kömpelösti Longchampia. Kuitenkin viimeistely yksityiskohdissa puuttuu selvästi.

  Anonyymi: Kiitos mielipiteestäsi. Uskon, että feikkien kannattajat jakautuvat vielä kahteen ryhmään, joista toiset halveksivat periaatteesta merkkituotteita ja monikansallisia yhtiöitä sekä hypetystä niiden ympärillä ja toiset taas haluaisivat aidon, mutta raha ei riitä kuin feikkiin.

  Itse olen köyhästä perheestä, joissa ei Guccia tai Chanelia paljoa näkynyt, ei feikkinä eikä aitona. Ostimme "krääsää" ja tavaraa oli paljon, mutta mikään niistä ei ollut loppupeleissä kovin laadukasta. En tiedä mistä intoni ostaa vähemmän mutta laadukasta on siis peräisin, eikä itseasissa aina ole edes ollut näin. Ymmärrän pointtisi hyvin, vaikka itse suosinkin nykyään merkkituotteita ja ainakin illuusiota laadusta.

  VastaaPoista
 5. Oh :)) wau! En itse sanoisi että malliesimerkki tyylikkyydestä, mutta varmaan se mun perusklassinen tyyli antaa sen vaikutelman. Perusvaatteilla ei kai hirveesti voi edes mennä metsään ;) mutta joops, mielummin olen ilman kuin kannan feikkiä, ihan vaan siitä syystä että se ei tuntuisi hyvältä, millään lailla.. Vaikka kuka muu luulisi sitä aidoksi. Ei se merkki ole niin tärkeä.

  VastaaPoista
 6. Feikeistä en tykkää, mutta "kopioita" harrastan. Ostin pehmosaappaat, mutta en siksi, että tahtoisin ihmisten luulevan niiden olevan Uggit, vaan siksi, että tahdoin pehmosaappaat, mutta en tahtonut maksaa niistä itseäni kipeäksi.:)

  VastaaPoista
 7. Muutenkin on muuten hankala määrittää, mikä on kopio ja mikä samantyylinen tai saanut vaikutteita...

  VastaaPoista
 8. Mä en myöskään kehtaisi IKINÄ kantaa feikkilaukkua kainalossa tms. ja feikit erottaa kyllä niin selvästi :D Muutaman kerran on kyllä joku tosi tyylikäs nainen saanut hämättyä kaukaa päin, mutta lähempää oon huomannut esim. "LV" -laukun tekonahkaksi. Miten noloa.

  Kerran ostin huuto.netistä Longchampin aitona myydyn laukun, joka kuvienkin perusteella näytti aidolta. Paketti lähti samantien palautukseen, kun huomasin, että nahka oli keinonahkaa, eikä voinut mitenkään olla aito. Mua oikein hävetti se "ostos", vaikka en ollut aikeissakaan pitää sitä :D

  Voisin kyllä ostaa "Ugg"-tyyliset kengät melkein mistä vaan, koska sehän on vain kenkämalli :) (En tietenkään siinä tapauksessa, että siinä lukis Ugg ja ne ei kuitenkaan olis aidot Uggit) Materiaalin valitsisin sen mukaan, miten paljon uskoisin käyttäväni niitä :)

  VastaaPoista
 9. MouMou: Juu, noi pehmosaappaat ei olekaan niin pahat kun tosiaan niissä ei lue missään "UGG" tai "EMU" niin että olisivat feikkejä. Silti kovaan kulutukseen uskon aidoista matskuista tehtyjen pehmojen olevan paremmat ja kestävämmät:)

  Marie Keksi: Toi on kyllä aika noloa! Siis että ollaan niin hienoja ja laitettuja ja kävellään nokka pystyssä ja sitten kainalossa on feikki LV tai muu kallis merkki. Muutaman kerran messuilla tullut tällaisia vastaan (no mitäpä messuilla ei olisi nähnyt..) Parin viikon päästä on kauneus ja terveys messut Hesassa ja uskon että pääsen taas bongailemaan vaikka mitä yhdistelmiä.

  Itse tykkään mahd. kestävistä ja aidoista materiaaleista ns. käyttökengissä, niin siksi valitsin UGGit. Uskoisin ainakin, että ne pysyvät paremmin muodossaan ja ovat lämpimämmät kuin ns. pehmosaappaat. Hinta kyllä hirvitti aluksi, mutta yritin vakuutella itselleni että ne kestävät sitten monta vuotta..:)

  VastaaPoista
 10. Varmasti on aidot Uggit tuhat kertaa paremmat, kun vaikka jotkut Dinskon versiot, jotka on ihan erimatskua :) Ja onhan se laatu hyvä valita siinä vaiheessa, jos tietää tykkäävänsä :)

  Mä tykkään noista pehmotossuista hirveesti, mutta uskon, että kyllästyisin niihen tosi nopeasti(ja muutenkin käyttäisin harvemmin), niin siksi ehkä voisinkin ostaa vaikka sitten sellaiset halpisversiot, niin ei harmittais rahan meno sitten:D

  VastaaPoista
 11. Marie Keksi: Toi on ihan hyvä pointti:) Ja tosiaan itse pehmokengissähän ei ole mitään "feikkiä". Toivon todella että mä tykkään noista vielä ensi talvena, koska muuten 100e on mennyt aika hukkaan..:/ Toisaalta huuto.netissä tunnutaan maksavan UGGeista tosi paljon, vaikka olisivat käytetyt, joten sietä varmaan jotakin saisi takaisin jos olisi hutiostos:)

  VastaaPoista
 12. Henk. koht en kannata feikkejä, mutta en myöskään arvostele niiden käyttäjiä, koska en usko, että ne kaikki kulkevat "nokka pystyssä" tms.

  Uskon merkkituotteiden laatuun ja olen kokenut sen monta kertaa: esimerkiksi Hilfigerin neuleet pysyvät pesu pesun jälkeen kuosissa vielä vuosienkin käytön jälkeen verrattuna samaisiin serkkuihinsa esimerkiki h&m:llä.

  Itselläni on ihan samanlainen lähtökohta kuin sinulla eli jos ei ole varaa ostaa aitoa niin sitten ollaan ilman.
  Mutta on myös tärkeää huomata, minkälaisesta aidosta tuotteesta on valmis maksamaan paljon. Toisille toiset asiat/vaatteet/kengät ovat tärkeämpi kuin toisille. Itse en esimerkiksi maksaisi kumpparien näköisistä karvatossuista 199e, joten mikä sopii yhdelle, ei sovi toiselle. Pätee myös ostamiseen.

  Itse pyrin muistamaan sen, että merkkituotteidenkin takana on liiketoimintaa harjoittavat yritykset, joiden tuotteiden hinnoittelussa käytetään samaa logiikkaa kuin missä tahansa tuotteessa. Kustannukset eivät voi kuitenkaan nousta loputtomiin, joten rahaa virtaa mukavasti yritykselle. Toisaalta merkkikin maksaa. Aina saa pyytää, mutta kannattaa miettiä milloin on järkevää maksaa.

  Silti iso EI feikeille,
  kiitos kirjoituksestasi!

  VastaaPoista
 13. Kiitos itsellesi erittäin asiallisesta kommentista ja ihanaa syksyn jatkoa! :)

  VastaaPoista
 14. Hei,

  Olen ihan samaa mieltä sun kanssa monesta asiasta, mutta täytyy korjata sun näkemystä uggeista.

  Uggit tehdään kiinassa ja oikeastaan hyvää niissä on vain laadukas materiaali; ne menevät linttaan todella nopeasti ja sitä kautta rikkoontuvat kannasta, vaikka ovatkin "aidot" uggit. Aidon uggin tunnistaa mm. tuosta made in china merkistä, feikeissä lukee made in australia yms.

  Ugghan tarkoittaa oikeasti australiassa vain tuon mallista kenkää, eikä siis varsinaisesti ole aitoja tai feikkejä uggeja olemassakaan. Eli se ei ole varsinaisesti kengän merkki, vaan sana tietyn malliselle lampaanvilla saappaalle :)

  Hyvät ja kestävät ugg malliset kengät ovat vahvistettu kannasta. Ns. aitoja uggeja en suosittele kenelläkään, ainakaan kovaan käyttöön, emutkin ovat paremmat, ja markkinoilta löytyy myös niitä kannasta vahvistettuja malleja, jotka kestävät suhteellisen pitkään.

  VastaaPoista
 15. Kiitos kommentistasi! Tuota en tiennytkään, luulin, että UGG on nimenomaan merkki *nolo* :/

  VastaaPoista